Cum functioneaza seo Cum functioneaza seo

Succesul SEO depinde de înțelegerea profunzimii motorului de căutare

În calitate specialiști SEO, nu putem optimiza decât în mod rudimentar pentru căutarea pe Google. Nu avem suficiente date pentru a face mai mult decât atât. Dar putem compensa lipsa de optimizare a căutării prin îmbunătățirea optimizării conversiilor. Cele mai bune rezultate vin odată cu înțelegera modului în care funcționează motorul de cautare.

Un motor de căutare poate măsura parcursul unui utilizator în termeni de sesiuni. Datele sesiunii pot fi sau nu interconectate între ele în mai multe sesiuni, dar dacă persoana care efectuează căutarea abandonează serviciul de căutare personalizată, schimbă platforma sau adresa IP, sau amestecă traseele de interogare, datele colectate de motorul de căutare pot să nu fie semnificative. Aceasta evidențiază importanța de a înțelege cum funcționează motoarele de căutare.

Optimizarea pentru motoarele de căutare îmbunătățește relația dintre site și motorul de căutare. Practica SEO de bază constă în identificarea interogărilor (cuvinte cheie) pentru care paginile unui site sunt relevante și găsirea unor modalități de îmbunătățire a vizibilității paginilor pentru aceste interogări în motoarele de căutare (inclusiv motorul de căutare intern al unui site).

Optimizarea implică faptul că urmărim cea mai bună performanță posibilă pentru un site în rezultatele de căutare, ceea ce înseamnă că ne dorim cât mai multe trimiteri relevante posibil care să ne ajute să ne atingem obiectivele pentru site-urile noastre.

SEO funcționează prin următoarele metode:

 • Îmbunătățirea capacității de acces la crawlere a site-ului
 • Gestionarea crawl-ului
 • Gestionarea indexabilității conținutului site-ului
 • Publicarea unui conținut unic, util și informativ
 • Atragerea de link-uri utile de la alte site-uri
 • Asigurarea organizării site-ului în mod eficient, succint și pentru a oferi rezultate rapide și utile vizitatorilor
 • Asigurarea conformității site-ului cu liniile directoare privind motoarele de căutare
 • Actualizarea conținutului pentru a menține relevanța acestuia în funcție de interesele celor care îl caută
 • Măsurarea performanței pentru a determina unde mai sunt necesare îmbunătățiri

Tot ceea ce oamenii asociază cu optimizarea pentru motoarele de căutare se încadrează în aceste categorii. Să ne uităm la câteva detalii pentru aceste categorii.

Îmbunătățirea capacității site-ului de a fi parcurs de către crawlere

Nu este atât de ușor pe cât ți-ai putea dori să faci un site ușor de accesat. Există o diferență imensă între un site de 10 pagini și un site de 100.000 de pagini. Motorul de căutare va stabili câte pagini va parcurge și cât de des parcurge fiecare pagină. Acest lucru se numește „buget de crawl”, iar tu nu ai cum să îl controlezi.

Sarcina specialistului SEO este de a oferi motorului de căutare cât mai multe motive pentru a parcurge o pagină și de a se asigura că pagina poate fi parcursă. Gradul de accesibilitate al unui site este influențat de navigare, de construcția paginilor, de performanța serverului și de alți factori.

Procesul SEO îmbunătățește accesibilitatea prin asigurarea următoarelor aspecte:

 • Navigarea internă (link-uri) conectează toate paginile (URL-uri) publicate pe un site
 • Navigarea internă (link-uri) NU utilizează atributul „rel=’nofollow'”
 • Paginile publicate NU folosesc meta directiva robots „nofollow”
 • Fișierul „robots.txt” blochează doar paginile (URL-uri) care nu trebuie incluse în index
 • Linkurile de pe alte site-uri vizează cât mai multe URL-uri de pe un site
 • Serverul livrează conținutul rapid și complet către crawlere
 • Boții și crawlerele nedorite sunt blocate și împiedicate să abuzeze de resursele serverului
 • Paginile sunt concepute astfel încât algoritmii de căutare să le poată analiza (pentru a găsi linkuri și informații)

Gestionarea crawlerelor

Gestionarea crawl-ului presupune monitorizarea crawl-ului. Trebuie să confirmăm că motoarele de căutare parcurg paginile pe care dorim să le parcurgă și dorim să verificăm dacă problemele sunt rezolvate. Una dintre cele mai frecvente plângeri la adresa lui Google este că nu indexează conținutul. Și totuși, mulți dintre cei care se confruntă cu această frustrare nu verifică niciodată dacă Googlebot chiar le accesează paginile.

Optimizarea pentru motoarele de căutare funcționează numai dacă înțelegi cum funcționează motorul de căutare, cel puțin în sensul cel mai elementar. Ignorarea elementelor fundamentale ale comportamentului crawlerelor costă timp și (pe clientul/angajatorul tău) bani.

Monitorizăm crawl-ul prin:

 • Monitorizarea traficului live
 • Analizând log-urile serverului
 • Analizând rapoartele de indexare ale motoarelor de căutare
 • Analizând rapoartele de eroare de accesare a motoarelor de căutare

Specialiștii SEO ar trebui să să urmărească aceste probleme comune de crawling.

 • URL-uri rupte (nu este livrat niciun conținut)
 • Același conținut care este furnizat pe două sau mai multe URL-uri (conținut duplicat)
 • Canonicalizare necorespunzătoare sau inexistentă pentru conținutul duplicat
 • Timpi de răspuns lenți ai serverului (inclusiv erori de timeout)
 • Prea multe redirecționări de la un URL original la un URL prezent (1 este optim)

Oamenii încă se tem de conținutul duplicat. Nu va duce la penalizare. Atunci când un motor de căutare găsește conținut duplicat pe un site, acesta decide ce versiune a conținutului să afișeze prima în rezultatele căutării sale. Treaba ta, ca specialist SEO, este să te asiguri că motorul de căutare ia o decizie bună, nu să pierzi timpul agitându-te din cauza unor penalizări imaginare privind conținutul duplicat.

Gestionarea indexabilității site-ului

Prin indexabilitate, mă refer la faptul că paginile de pe site nu numai că trebuie să fie disponibile pentru crawlerele motoarelor de căutare, dar trebuie să fie codate corect și organizate într-o manieră coerentă. Dacă folosești sau nu marcaje structurate (structured markup) este o decizie de business. Decizia SEO este de a se asigura că fiecare pagină are sens atât pentru un vizitator uman, cât și pentru o multitudine de algoritmi ai motoarelor de căutare, fiecare îndeplinind sarcini specializate.

Simpla publicare a unui document (pagină) nu garantează că acesta este ușor de indexat. Motoarele de căutare încearcă să indexeze mai multe tipuri diferite de documente, dar atunci când incluzi cod executabil (PHP, Javascript sau orice altceva) în aceste documente, situația devine complicată. De asemenea, dacă folosești o platformă interactivă (codificată în Javascript) pentru a prelua și publica în mod dinamic date la un URL, probabil că motorul de căutare nu va vedea conținutul pe care îl obții după ce pagina se încarcă. Despre asta este vorba în ceea ce privește indexabilitatea.

SEO gestionează indexabilitatea prin:

 • Acordarea permisiunii pentru crawlere de a prelua (crawla) pagini
 • Acordarea permisiunii de indexare a conținutului paginilor de către crawlere
 • Includerea a cât mai mult conținut indexabil în pagina preluată.
 • Limitarea sau eliminarea conținutului duplicat (publicarea de conținut unic pe fiecare URL)
 • Utilizarea cât mai mult posibil a marcajelor HTML standard
 • Utilizarea doar a marcajelor HTML speciale (cum ar fi rich snippets sau date structurate) recunoscute de motoarele de căutare
 • Utilizarea corectă a codului HTML
 • Furnizarea de linkuri indexabile (motoarele de căutare le pot „vedea” și urmări)

Tipul de conținut pe care îl folosești pe o pagină contează, de asemenea, pentru indexare. De exemplu, imaginile sunt indexate diferit față de text. Este bine ca imaginilor semnificative să li se atribuie text descriptiv „ALT=”. 

Galeriile de imagini pot fi o provocare, mai ales atunci când proprietarii de magazine online sunt reticenți în a publica imagini de înaltă calitate sau text vizibil pe o pagină. Specialistul SEO trebuie să găsească cel mai bun compromis posibil între aspectul estetic dorit al paginii și includerea necesară a conținutului indexabil.

Este posibil ca textul publicat pe o pagină prin intermediul unei notificări push să nu fie indexat de motoarele de căutare. Specialistul SEO trebuie să găsească cel mai bun compromis posibil între funcționalitatea dorită a paginii și includerea necesară a conținutului indexabil.

Cerințele de indexare intră adesea în conflict cu cerințele estetice

În multe scenarii, decizia SEO pentru o anumită pagină se stabilește pe baza unor compromisuri între nevoi contradictorii. Optimizarea pentru motoarele de căutare funcționează numai atunci când sprijină decizia de afaceri. Niciun site nu ar trebui să fie construit „pentru SEO”. Site-ul ar trebui să fie conceput pentru a îndeplini obiectivele de business sau editoriale și pentru a satisface nevoile vizitatorilor.

Uneori, specialistul SEO ar trebui să ignore abordările empirice de organizare și publicare a conținutului. SEO funcționează cel mai bine atunci când se găsește un echilibru între aspectul și funcționalitatea dorită a unei pagini și indexarea dorită a paginii.

Publicarea unui conținut unic, util și informativ

Totul ține de conținut.

Motoarele de căutare doresc să arate utilizatorilor lor doar cel mai bun conținut posibil.

Specialiștii SEO eficienți lucrează pentru a oferi un conținut bun motoarelor de căutare. Dar, având în vedere miliardele de interogări pe care le folosesc în fiecare lună oamenii care fac căutări, nu există o modalitate unică și universală de a identifica „cel mai bun conținut posibil„. Specialistul SEO trebuie să lucreze în cadrul unui spațiu de interogare. Un „spațiu de interogare” este format din toate interogările similare sau conexe pentru un anumit subiect și din toate paginile relevante pe care un motor de căutare le afișează celor care realizează căutările respective.

Prin urmare, într-un spațiu de interogare despre cele mai bune șei pentru cai, optimizarea pentru motoarele de căutare lucrează pentru a îmbunătăți utilitatea și exhaustivitatea conținutului unui site despre șei pentru cai. Specialistul SEO trebuie să reducă concurența internă pentru cuvintele cheie, asigurându-se că paginile mai puțin relevante nu folosesc în exces cuvintele cheie „vizate” și foarte râvnite.

Conținutul poate fi unic, util și valoros indiferent de cât de bine este scris, de câte cuvinte sunt pe pagină sau de cât de bine structurat este. În cazul în care conținutul răspunde nevoilor celui care caută mai bine decât orice alt conținut, acesta este un conținut bun.

Cu toate acestea, este posibil ca motoarele de căutare să fi învățat (prin analiza a sute de mii sau milioane de pagini în spații de interogare similare) să se aștepte la anumite tipuri de conținut sau la o anumită structură. În aceste situații, cel mai bun conținut poate fi împins mai jos în rezultatele căutării.

Specialiștii în optimizarea pentru motoarele de căutare trebuie să caute un echilibru între încadrarea întregului conținut în marcaje structurate și permiterea creatorului să își exprime ideile într-un stil original și natural. Stilul nativ NU este întotdeauna eclipsat de marcajul structurat. Scopul conținutului este de a informa vizitatorii site-ului. Scopul SEO este de a susține conținutul.

Calitatea conținutului este, de asemenea, importantă, dar este grav neînțeleasă de (în opinia mea) cel puțin jumătate dintre oamenii din industria SEO.

Atragerea de linkuri utile de la alte site-uri

Motoarele de căutare folosesc linkuri pentru a găsi conținut pe internet și, uneori, folosesc textul ancoră furnizat de aceste linkuri pentru a înțelege sau eticheta conținutul spre care linkurile fac trimitere. Cu toate acestea, regele suprem al valorii linkurilor este algoritmul PageRank al Google. Algoritmi similari sunt utilizați și de alte motoare de căutare. PageRank încearcă să atribuie valoare calitativă unui document prin intermediul linkurilor de încredere. Inginerii Google consideră că PageRank este direcționat spre paginile mai importante (și, prin urmare, de „calitate superioară”) de pe marele internet. În practică, marketerii au diluat valoarea pe care linkurile o oferă motoarelor de căutare prin strategii de manipulare.

Dar motoarele de căutare au folosit întotdeauna alte semnale pentru a evalua calitatea și relevanța conținutului. Anumiți merketeri au promovat idei false, cum ar fi „linkurile sunt cel mai important factor [în algoritmii de poziționare în căutări]” și „tot ce ai nevoie sunt linkuri”. Aceste idei false, atunci când au fost urmate, au dus la sute de mii sau milioane de sancțiuni și declasări algoritmice ale site-urilor. Nu se cheamă că faci SEO atunci când îți pregătești site-ul pentru un astfel de eșec.

Marketingul axat pe linkuri nu optimizează pentru search. Linkurile cu adevărat optime sunt create fără știrea sau sprijinul site-ului către care se face trimiterea. Linkurile optime nu duc la penalizări sau retrogradări algoritmice. Linkurile optime nu utilizează texte de ancorare evident create care favorizează expresii de interogare foarte competitive. În principiu, orice practică asociată cu crearea de linkuri competitive duce la crearea de linkuri manipulative.

Linkurile utile și informative oferă indicii descriptive vizitatorilor cu privire la ceea ce vor găsi pe un site. Indiciile descriptive nu trebuie să fie incluse în textul ancoră al linkului. Linkurile utile și informative sunt întotdeauna plasate într-un context care le conferă semnificație și valoare. Motoarele de căutare pot sau nu să analizeze contextul linkurilor.

Motivul pentru care vrei linkuri naturale, utile și informative este că nu vrei să fii nevoit să înlocuiești constant linkurile ignorate de motoarele de căutare și nu vrei să te confrunți cu penalizări și declasări. Obținerea linkurilor ar trebui să fie un proces lipsit de anxietate și panică. 

Dezvoltarea naturală a profilului de backlink al unui site este un indiciu clar al adevăratei performanțe competitive a conținutului site-ului. Cele mai multe site-uri nu dobândesc niciodată foarte multe link-uri. Motoarele de căutare înțeleg acest lucru și premiază acele site-uri cu un trafic corespunzător pe baza altor semnale utilizate de algoritmii lor.

Cu toate acestea, în ultimii ani, specialiștii în marketing au devenit paranoici cu privire la tipul greșit de linkuri naturale. 

Asigură-te că site-ul este organizat în mod eficient și succint

SEO intervine în fiecare aspect al conceperii și construcției site-ului, iar acest lucru include organizarea conținutului. Specialistul SEO ar trebui să înțeleagă modul în care un vizitator tipic folosește site-ul și cum va găsi ceea ce caută dacă ajunge pe o pagină greșită.

Utilizarea eficientă a conținutului este necesară pentru a crea o experiență pozitivă pentru vizitator. În mod ideal, acesta găsește rapid ceea ce caută, extrage informațiile de care are nevoie și întreprinde orice acțiune dorește fără obstacole. Orice lucru care încetinește acest proces este o fricțiune nedorită. Optimizarea pentru motoarele de căutare ar trebui să lucreze pentru a reduce fricțiunea deoarece, conform teoriei unora, algoritmii motoarelor de căutare sunt mai buni în a ignora paginile cu fricțiune ridicată. De fapt, unii algoritmi elimină complet fricțiunea prin afișarea informațiilor direct în rezultatele căutării.

Organizarea eficientă a conținutului include reducerea, minimizarea sau eliminarea componentelor care obstrucționează pagina și care pot avea un impact negativ asupra modului în care motoarele de căutare evaluează calitatea unei pagini.

Organizarea eficientă a conținutului urmărește să reducă, să minimizeze sau să elimine elementele inutile de pe pagină fără a compromite libera exprimare a creatorului. SEO trebuie să sprijine stilul creatorului de conținut, nu să îl dicteze. Permițându-le creatorilor de conținut să se exprime așa cum doresc, specialiștii în optimizarea pentru motoarele de căutare se forțează să își extindă propriile abilități dincolo de formula SEO de tip checklist.

Organizarea eficientă a conținutului îmbunătățește mesajul fără a interfera cu scopul conținutului. Nu este ușor de explicat acest lucru în termeni simpli și concisi. O bună regulă de bază este să vă întrebați dacă doriți să modificați conținutul „pentru SEO” sau „pentru prezentare”. Dacă te gândești doar la beneficiile SEO ale schimbării propuse, atunci este o schimbare greșită.

Prezentarea este mai importantă decât regulile percepute ale strategiilor de optimizare. Pe termen lung, motoarele de căutare vor identifica și vor recompensa stilurile și metodele de prezentare eficiente. Am văzut de nenumărate ori că un conținut structurat artificial, care respectă regulile SEO, devine depășit pe măsură ce motoarele de căutare învață să recunoască tiparele.

Nu există un mod unic și optim de organizare a conținutului, nici pe pagină, nici pe site. Specialiștii SEO care cer ca conținutul să fie formatat conform unor reguli specifice o iau pe scurtături și reduc oportunitățile pe care conținutul le are de a-și consolida valoarea unică.

Asigurarea conformității site-ului cu liniile directoare pentru motoarele de căutare

Mă uimește modul în care, chiar și în 2024, mulți specialiști în marketing online încă resping din start liniile directoare ale motoarelor de căutare. De fapt, mulți oameni care caută ajutor în discuțiile online pun întrebări la care liniile directoare răspund rapid, direct.

Liniile directoare ale motoarelor de căutare au evoluat în parte ca urmare a abuzului îndelungat al algoritmilor de căutare de către agențiile de marketing agresive. Cele mai multe dintre liniile directoare instituite de Google și alte motoare de căutare sunt reacții la practicile de marketing înșelătoare. Liniile directoare sunt cât se poate de aproape de a avea un ckecklist pentru toate lucrurile care duc la penalizări și declasări algoritmice.

Timpul și efortul pe care comercianții îl investesc pentru a împinge conținutul și linkurile unui site cât mai aproape de limita permisă de motoarele de căutare în orientările lor sunt mai bine petrecute pentru a crea conținut unic, interesant și util. Dacă conținutul ar fi cu adevărat atât de bun de la bun început, nu ar exista nicio dorință de a manipula liniile directoare pentru a găsi un avantaj. Serios, un conținut cu adevărat util („bun”, „de înaltă calitate”) are un alt scop decât acela de a face bani pentru afacere. A face bani este bine – dar pune nevoile audienței/clienților tăi pe primul loc. Ei vor răspunde la această preocupare în moduri pe care optimizarea falsă pentru motoarele de căutare nu le-ar putea reproduce vreodată.

Ghidurile pentru motoarele de căutare ne ajută să distingem conținutul cu adevărat util de conținutul care a fost creat de dragul de a câștiga trafic de la motoarele de căutare. Atunci când un site este retrogradat de algoritmii de căutare, penalizat de echipele de spam sau scos din index complet, o întrebare bună de pus este: ce pagini de pe site câștigă trafic din alte surse și de ce? Prin eliminarea paginilor care nu pot câștiga trafic fără a încălca liniile directoare ale motoarelor de căutare, specialistul SEO elimină un punct de fricțiune major între site-ul și motorul de căutare.

Ghidurile de bune practici explică care sunt aspectele care creează „conflicte” între site-uri și motoarele de căutare. Crearea de fricțiuni între site-ul tău și motorul de căutare este exact opusul optimizării.

Actualizarea conținutului pentru a-și menține relevanța în funcție de interesele celor care îl caută

Oamenii care întreabă cum funcționează SEO se așteaptă adesea să li se ofere un set de strategii și sarcini unice. SEO de tipul „optimizează și lasă baltă” există, dar majoritatea site-urilor necesită cel puțin o anumită întreținere continuă sau periodică. Iar această muncă include actualizarea conținutului pentru a ne asigura că acesta corespunde interogărilor și nevoilor publicului de la un anumit moment.

Pe măsură ce motoarele de căutare găsesc și partajează conținutul unui site, ele potrivesc acest conținut cu interogările pe care le folosesc utilizatorii. Aceste interogări se schimbă în timp și, prin urmare, conținutul ar trebui să se schimbe odată cu interogările. Aceasta este o prioritate adesea trecută cu vederea.

Specialiștii în marketing și-au dorit dintotdeauna să atragă mai mulți vizitatori prin intermediul unui număr tot mai mare de interogări. Prin urmare, ei caută în permanență noi interogări pe care să le adauge pe lista lor – dar rareori, dacă nu chiar niciodată, actualizează interogărilr pe care le-au colectat deja. Mai rău, mulți specialiști în marketing publică o cantitate absurdă de conținut frivol în speranța de a mulțumi algoritmii de căutare care, în mod ironic, caută să ignore conținutul frivol. Specialistul SEO trebuie să găsească un echilibru între creșterea traficului determinat de interogări și limitarea conținutului doar la ceea ce este necesar pentru site și pentru vizitatorii săi.

Crearea de conținut de dragul de a corespunde interogărilor este ineficientă și duce la declasări algoritmice. În unele cazuri, poate duce la sancțiuni pentru spam. Un lider de opinie creează interogări în mod natural prin stimularea interesului pentru subiecte noi, determinând oamenii să caute mai multe informații despre subiecte noi.

Folosim optimizarea pentru motoarele de căutare pentru a monitoriza interogările care conduc traficul către o pagină, pentru a îmbunătăți calitatea conținutului paginii pentru a corespunde mai bine acelor interogări și pentru a modifica sau extinde conținutul (dacă este cazul) pentru a corespunde interogărilor trecute cu vederea. Dar asta nu înseamnă că optimizarea pentru motoarele de căutare se limitează la urmărirea interogărilor. Mai rău, dacă îți petreci tot timpul uitându-te la „datele privind cuvintele cheie” din instrumentele SEO, veți rata ceva important în datele propriului site.

Limbajul de interogare sau lexicul de căutare al unei pagini arată adesea foarte diferit de ipotezele creatorului de conținut cu privire la frazele și cuvintele relevante pentru conținut.

Folosim cercetarea cuvintelor cheie pentru a identifica interogări potențial utile pentru creștere; dar trebuie să menții conținutul pe care l-ai creat deja. Cercetarea cuvintelor cheie este adesea abuzată de către marketerii agresivi care urmăresc o strategie a cuvintelor cheie fără sfârșit. Marketingul perpetuu al cuvintelor cheie adaugă continuu noi cuvinte cheie vizate, pe care ar trebui să le urmărească un site. Acest lucru duce la o supraaglomerare de producție de conținut, iar standardele de producție au de suferit.

O cercetare adecvată a cuvintelor cheie identifică oportunitățile pe care le ratezi, spre deosebire de cuvintele cheie noi care nu au nicio relevanță pentru obiectivul principal al site-ului. Oportunitățile ratate sunt cel mai ușor de găsit în datele de interogare furnizate de motoarele de căutare, mai degrabă decât în instrumentele SEO care agregă date despre cuvinte-cheie din tot spectrul.

De asemenea, folosim cercetarea cuvintelor cheie pentru a identifica tipurile de interogări pe care utilizatorii le preferă într-o anumită verticală de piață. Atunci când proprietarul site-ului nu are o idee reală despre ce interogări folosesc oamenii pentru a găsi conținut ca al lor, specialistul SEO trebuie să folosească cercetarea cuvintelor cheie pentru a identifica interogările care pot fi utile pentru conținutul existent al site-ului. Este posibil ca conținutul să trebuiască (aproape întotdeauna trebuie să fie) ajustat pentru a corespunde mai bine acelor interogări.

Măsurarea performanței pentru a determina unde mai sunt necesare îmbunătățiri

Monitorizarea performanțelor SEO: Provocări și indicatori în era modernă

Monitorizarea performanței unui site în motoarele de căutare (SEO) rămâne o provocare complexă, chiar și în contextul instrumentelor avansate disponibile astăzi. Deși există numeroși indicatori de analizat, niciunul nu oferă o imagine perfectă, iar datele colectate pot fi influențate de limitări tehnice sau interpretări subiective.

Ce indicatori contează cu adevărat?

 • Vizite directe în GA4: Acestea sunt accesările pe site-ul tău care nu pot fi atribuite unei surse de trafic specifice, cum ar fi un motor de căutare, un site de referință sau o campanie de marketing. Cu toate acestea, GA4 este mai eficient decât versiunile anterioare în a identifica sursele de trafic, ceea ce poate duce la o scădere a numărului de vizite clasificate ca directe. Totodată este bine să știi că traficul din Discover este adesea înregistrat ca trafic Direct. 
 • Erorile: Găsește și repară orice eroare de server sau de cod. Crawlerele și instrumentele de analiză te pot ajuta să le identifici rapid.
 • Referral-urile: Acestea sunt vizitele care vin de pe alte site-uri. Cu GA4, poți avea mai multă încredere în acuratețea datelor, deoarece atribuirea canalelor este mult îmbunătățită.
 • Vizualizări ale paginilor (page views): Numărul de vizualizări este important, dar nu uita să verifici și cât timp petrec oamenii pe paginile tale și dacă părăsesc site-ul rapid.
 • Referințele de căutare: Află de unde vine traficul tău din căutări – este organic (neplătit) sau plătit (PPC)? Instrumentele de analiză îți oferă toate detaliile de care ai nevoie.
 • Engagement și evenimente: În Google Analytics 4, conceptul de „sesiuni” a fost înlocuit cu „sesiuni cu engagement”, care reflectă mai bine modul în care utilizatorii interacționează cu site-ul tău. GA4 pune, de asemenea, un accent mai mare pe urmărirea evenimentelor (cum ar fi clicuri, vizualizări de pagini, descărcări), oferindu-ți o imagine mai detaliată a comportamentului utilizatorilor.

Concluzie:

Monitorizarea performanței SEO necesită o abordare holistică, utilizând o varietate de indicatori și instrumente. Este esențial să fim conștienți de limitările și particularitățile fiecărei metrici și să interpretăm datele în contextul obiectivelor și strategiilor noastre SEO.

Există mulți alți parametri pe care diverse instrumente de raportare îi folosesc. Niciunul dintre acești parametri nu este nici pe departe perfect. Tot ceea ce putem cere de la o metrică SEO este ca aceasta să fie consecventă.

Optimizarea motoarelor de căutare funcționează cel mai bine cu metrici consistente, deoarece acest lucru ne permite să identificăm creșterea modelelor de trafic, problemele anormale și modelele sezoniere în comportamentul căutătorilor. De asemenea, dorim să știm ce vizitatori primesc erori, ce tipuri de erori și dacă aceste erori degradează performanța site-ului, experiența utilizatorului și conversiile.

Ceea ce trebuie să înțelegem este că optimizarea pentru motoarele de căutare începe cu cea mai simplă dintre temelii: Crearea unui site care este ușor de navigat, indexat și care se potrivește cu interogările pe care le folosesc oamenii. Pornind de la această bază, construim un plus de complexitate în metodele și practicile noastre de optimizare.

SEO funcționează cel mai bine atunci când este adaptat la site, mai degrabă decât să forțăm un site să respecte o listă specifică de cerințe SEO. Nu faci SEO dacă ceri ca fiecare site să facă exact aceleași lucruri.